joi, 26 februarie 2015

Noi cerem şi Dumnezeu ne dă...ce vrea!

26 februarie

Meditează

            Dacă ar fi atât de simplu cum ne spune Isus, ca atunci când cerem să şi primim, când batem, să ni se şi deschidă, când căutăm să şi găsim, am trăi într-o lume de vis. Iar visul, dacă Dumnezeu ne-ar da chiar ceea ce-i cerem, ar fi în definitiv un coşmar. De ce nu se împlineşte în viaţa noastră cuvântul din evanghelie? Apostolul Iacob vine cu un răspuns în scrisoare sa: „nu aveţi pentru că nu cereţi, cereţi şi nu primiţi pentru că cereţi rău, pentru a risipi în plăcerile voastre” (Iac 4,3). Oricum ar fi, evanghelia de astăzi are un nimb de mister. Cerem cu ardoare să înceteze un rău, să se însănătoşească cineva drag, să se convertească un păcătos. Iar din partea Cerului nu primim nici un răspuns. E bine să observăm că „ni se va da”, „veţi găsi” şi „vi se va deschide” sunt verbe conjugate la viitor. La un viitor pe care numai Dumnezeu îl ştie!

            Isus vrea să ne garanteze un lucru, recurgând la o argumentare bazată pe o logică elementară: dacă din răutatea pe care o avem rezultă lucruri bune, atunci din bunătatea absolută a lui Dumnezeu nu pot să rezulte decât numai lucruri bune. Pe fundalul acestui adevăr, Isus enunţă regula de aur pe care trebuie s-o cunoaştem cu toţii: „…tot ceea ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei”. Forma ei negativă o avem şi în limba română: ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”. Însă e săracă în conţinut. Ar trebui să fim atenţi doar să nu facem răul. Însă morala înseamnă nu atât absenţa răului, cât mai ales prezenţa binelui. În viaţă trebuie să le facem altora exact ceea ce vrem să ne facă ei nouă. Greutatea acestei reguli este enormă: Legea şi Profeţii sunt cuprinse în ea.
            Regula de aur nu e numită degeaba aşa. Ea nu se întâlneşte peste tot. Norma unui comportament ideal din partea aproapelui tău faţă de tine eşti tu. Să ai puterea să faci nu ceea ce alţii îţi fac ţie, ci ceea ce vrei ca ei să-ţi facă, e un lucru măreţ. Însă odată realizat, simţim că Dumnezeu ne dă mai mult decât cerem şi că ceea ce găsim e mai mult decât am căutat şi că ni se deschide şi acolo unde nu am bătut.

Reţine


Spre binele nostru „Dumnezeu poate câte vrea, dar nu vrea câte poate” (sfântul Ioan Damaschin).

EVANGHELIA
Oricine cere, primeşte.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 7,7-12
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: "Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi găsi, bateţi şi vi se va deschide! 8 Căci oricine cere primeşte; cine caută găseşte; iar celui care bate i se va deschide.9 Care om dintre voi, dacă fiul îi va cere pâine, îi va da o piatră? 10 Sau, dacă va cere un peşte, îi va da un şarpe? 11 Aşadar, dacă voi, răi cum sunteţi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da cele bune celor care i le cer? 12 Deci, tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei, căci aceasta este Legea şi Profeţii".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu