sâmbătă, 21 februarie 2015

Isus, vindecatorul!

21 februarie

Meditează

În zilele noastre  întâlnim creştini care nu mai au conştiinţa păcatului. Ei nu văd de ce ar trebui să meargă la spovadă, din moment ce din viaţa lor lipsesc păcatele. Această mentalitate are ca şi efect anularea rostului scaunului de spovadă din biserici. Da, există greşeli, imprudenţe, inadvertenţe, descărcări verbale, stări sentimentale neadecvate, dar nu păcate! În faţa unor astfel de oameni, Isus s-ar simţi cumva inutil, ca şi în faţa fariseilor şi a cărturarilor. Ce să vindece la ei, din moment ce, în impresia lor, erau lipsiţi de orice vină? El doar a venit să-i cheme pe cei păcătoşi la convertire. Dar dacă oamenii nu se mai simt ca atare, de ce să mai fie nevoie de convertire? Toţi sunt sănătoşi. Or fi în exterior! Dar pe dinăuntru? Statisticile arată altceva. Tot mai mulţi oameni au tulburări psihice. Depresia este un cuvânt tot mai frecvent fiindcă tot mai des întâlnim oameni depresivi. Există în societatea noastră frustraţi, refulaţi, nevrotici, într-un cuvânt: bolnavi sufleteşte. Pentru vindecarea lor sunt asaltaţi astăzi psihologii, psihoterapeuţii, consilierii de toate genurile. În ce măsură este implicat Dumnezeu în terapia pe care aceştia o propun? Şi dacă nu este implicat el, mai poate fi vorba de vindecare în cel mai integral mod?
Medicul sufletelor, Isus Cristos, este lăsat în uitare, dacă nu chiar dat deoparte cu dispreţ. Medicina este avansată, doctorii super-competenţi şi totuşi neştiutori şi neputincioşi în faţa avalanşei de boli. Ce trist că ei nu sunt dispuşi să recunoască în Isus pe medicul prin excelenţă al tuturor timpurilor! Peste tot se organizează congrese, simpozioane, forumuri pentru discutarea în detaliu a tuturor bolilor, fără însă a se indica soluţiile adevărate pentru însănătoşirea celor afectaţi. De farisei şi  de cărturari nu duce lipsă timpul nostru, ci de adevăraţi duhovnici a căror înaltă competenţă să fie reînsănătoşirea omului prin racordarea lui la divinitate, la Isus. Într-o librărie am zărit o carte care se intitula Spovada. Oferta uitată a lui Dumnezeu (în limba germană). Dumnezeu e dispus oricând pentru o intervenţie în interiorul nostru, menită să ne reînnoiască. Numai să-i acceptăm oferta! Trebuie însă să fim sinceri şi să-i recunoaştem deschis că suntem păcătoşi şi că avem nevoie de îngrijirea şi de asistenţa lui.

Reţine


Lumea vine aici şi plăteşte sume exorbitante, încercând să obţină ceea ce Biserica dă gratuit. Şi apoi cu ce se aleg? Cu nimic altceva decât cu o soluţie ştiinţifică, foarte departe de a realiza efectul dezlegării pe care o dă duhovnicul (Mărturia unui psihiatru catolic din Italia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu