luni, 16 februarie 2015

Când faci binele, ai faţa senină

16 februarie

Meditează

Prima crimă pe care ne-o relatează Cartea Sfântă este un fratricid: Cain îl ucide pe fratele său Abel. La rădăcina faptei lui Cain stă, cum bine ştim, un păcat de invidie. Domnul îi adresează cuvinte pe care merită să ni le rumegăm în tihnă pentru viața spirituală: „Dacă faci binele, nu-i aşa că poţi ţine fruntea sus? Dar dacă nu faci binele, păcatul stă cuibărit la uşă.” Nu făcuse Cain binele în gestul lui de a aduce ofrandă Domnului? Sau nu făcuse bine ofranda, spre deosebire de fratele lui, aşa încât privirea lui Dumnezeu să se oprească asupra ei? Cert este că peste el s-a năpustit o aşa invidie, încât n-a mai suportat să-l vadă pe Abel viu în faţa lui. Reţinem remarca pe care o auzim din gura Domnului: dacă faci binele, poţi ţine fruntea sus. Alte traduceri vorbesc despre „faţă senină”. Oricum ar fi, deducem de aici că binele înfăptuit conferă verticalitate, demnitate şi onoare. Răul în schimb, îl apleacă pe om, îl îndoaie, îi ţine fruntea în pământ. Legătura dintre calitatea faptelor noastre şi expresia fizionomiei noastre este foarte strânsă: aceasta din urmă o dă în vileag pe prima. Asta înseamnă că ceilalţi ne pot citi de pe faţă. Semnalăm aşadar inevitabil ce avem în sufletul nostru, binele sau răul, fără să fie nevoie să folosim prea multe cuvinte.

Contemporanii lui Isus puteau să subscrie oricând cuvintelor lui Petru din discursul ţinut în casa lui Corneliu: „Acesta [Isus din Nazaret] a trecut făcând bine…”. Fariseii voiau un semn din cer. Semne primiseră destule. Toate vindecările şi exorcizările pe care le săvârşise îl recomandau pe Isus ca trimis al lui Dumnezeu. Lor le păsa în fond să-l pună pe Isus la încercare. Orice ar fi făcut pentru ei, tot nu l-ar fi crezut. Binele pe care îl făcea Isus nu era făcut nici la comandă, nici pentru a satisface capriciul cuiva, ci pentru a revela iubirea lui Dumnezeu către oameni. Rezistenţa pe care a întâmpinat-o, nu a modificat scopul lui: acela de a face binele. Câtă vreme în noi nu este păcatul, aderenţa la bine nu este afectată. Ne păstrăm cu fruntea sus sau cu fața senină în orice situație. Ne gândim cât bine am fi putut face până acum, dacă în noi nu era păcatul?

Reţine  


 „Nu scăpa din vedere că eşti pus la încercare să faci binele când îţi stă în putinţă, şi să nu faci răul atunci când eşti tentat să-l faci” (Vladimir Ghika).

EVANGHELIA
De ce caută generaţia aceasta un semn?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 8,11-13
În acel timp, venind fariseii, au început să discute cu el, cerându-i un semn din cer, ca să-l pună la încercare. 12 Suspinând în duhul său, Isus a spus: "De ce caută generaţia aceasta un semn? Adevăr vă spun, niciun semn nu va fi dat generaţiei acesteia". 13 Şi, lăsându-i, s-a urcat din nou în barcă şi a plecat spre celălalt ţărm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu