joi, 19 februarie 2015

Cine îşi ia crucea în fiecare zi, e ucenicul lui Isus

19 februarie

Meditează

            În librării se pot găsi cărţi de dimensiuni foarte mici în care citim tot felul de maxime şi cuvinte de înţelepciune. Ele concentrează ceea ce un autor sau mai mulţi au exprimat demn de a fi memorat. Pentru conţinutul lor foarte dens, ele nu vor să fie devorate într-o singură zi, ci lecturate în tihnă pentru a fi digerate mai bine de sufletul nostru. O maximă te poate însoţi pe parcursul unei zile întregi sau unei perioade îndelungate.
Dacă am încerca să compilăm câteva citate din Noul Testament într-o cărţulie, n-am putea să lăsăm afară cuvintele lui Isus din evanghelia acestei zile: „Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunţe la sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să mă urmeze”. În această frază găsim înţelepciune divină în doză concentrată. Pe un ton blând şi totodată pătrunzător (altfel nu mi-l pot închipui!) Isus definește scurt condiţiile urmării lui. Nu e vorba de paragrafe mari, de puncte şi subpuncte, de explicaţii suplimentare, ci de o frază pe care oricine, dacă vrea s-o înţeleagă, o înţelege. Care este oferta lui Isus în schimbul urmării lui? Isus vorbeşte despre salvarea vieţii. Pentru aceasta însă e nevoie de renunţare. 

Cui să-i placă să renunţe la el însuşi? Cine să accepte purtarea crucii? O viaţă pierdută e una de fapt câştigată, şi invers. Este un gând măreţ care nu se înscrie deloc pe linia logicii fireşti. Cum să fie mulţi adepţii lui Isus cu o asemenea invitaţie din care lipseşte orice plăcere? Isus nu face nici o îndulcire, pentru că el ştie că în aceste cuvinte se ascunde înţelepciunea şi arta de a trăi după cum vrea Dumnezeu, și nu după cum le place oamenilor. Dacă suntem sinceri, recunoaştem cât de plăcut este să întâlnim oameni în atitudinile cărora observăm renunţarea la sine. Ei nu ţin să-şi impună părerile şi dorinţele. Preferă mai degrabă să primească locul din urmă, să lucreze în serviciul altora, fără a fi axaţi pe profit sau pe imaginea proprie.
Reflectând la cuvintele lui Isus, ne dăm seama că nu ne cere imposibilul. Nu ne zice să ne pironim pe cruce, ci doar să ne luăm cruce. Fiecare pe a sa şi numai pe a sa! Ne naştem în această lume pentru a fi purtători de cruce şi pentru a ne bucura că deja de pe acum avem viețile salvate.

Reţine 


 „Porţi Cruce pe piept?... Bine. Dar poartă Crucea pe umerii tăi, în carnea ta, în inteligenţa ta: numai astfel vei fi apostol” (sfântul Josemaria Escriva)

EVANGHELIA
Cine îşi va pierde viaţa pentru mine, acela o va salva.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 9,22-25
În acel timp, Isus le-a zis discipolilor săi: "Fiul Omului trebuie să sufere multe, să fie respins de bătrâni, de arhierei şi de cărturari, să fie ucis şi a treia zi să învie". 23 Apoi le spunea tuturor: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunţe la sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să mă urmeze! 24 Căci cine vrea să-şi salveze viaţa o va pierde, cine însă îşi va pierde viaţa pentru mine, acela o va salva. 25 Aşadar, ce-i foloseşte omului dacă a câştigat lumea întreagă, dar se pierde sau se ruinează pe sine?"

Un comentariu:

  1. Parinte, sa va purtati crucea in fiecare zi (pe sus) cu bucurie si devotament. Sa fiti un ucenic statornic in credinta si fidelitate al lui Isus! Sub mantia sfintei Fecioare Maria sa va odihniti atunci cand va veti simti obosit si crucea vi se parea prea grea! La multi si binecuvantati ani! Sarbatoare minunata!

    RăspundețiȘtergere